Utflykt med cykel vid Haleakala

En av du populäraste sakerna att göra på Maui! Swisha fram nedför kurviga vägar i ett fantastiskt landskap och känn vinden i håret, samtidigt som du inte behöver trampa mer än nödvändigt. Det bästa är att du inte ens behöver cykla uppför berget först.

Vet du inte vad Haleakala Nationalpark är för något? Läs först Haleakala vulkankrater.

Vad ingår i turen?

Det finns flera olika cykelutflykter man kan boka till Haleakala och det finns flera olika företag att välja mellan. Ett av de bästa och mest populära företagen är Haleakala Bike Co. som har flera olika paket att välja bland.

När du bokar en cykeltur till Haleakala med Haleakala Bike Co. ingår både transport och bra utrustning i priset. Du kan välja mellan att åka den tidiga turen och få uppleva soluppgången på toppen av berget innnan ni sedan börjar cyklar nedför berget på egen hand. Om du är morgontrött kan du välja att ta den senare guidade turen som startar klockan 09:00. Det sista alternativet är bra för er som antingen redan har besökt Haleakala krater och endast vill cykla, eller för er som vill komma undan lite billigare men ändå få uppleva vacker utsikt. På den billigaste turen ingår nämligen inte inträde till själva nationalparken. Man åker upp med bil och bara cyklar nedför berget helt enkelt men det är faktiskt inte så “bara” det heller!

Sammanfattningsvis:

  • Cykeltur inkl. inträde till nationalparken, soluppgång och kratern. Ca 135 dollar.
  • Cykeltur inkl. inträde till nationalparken och kratern. Ca 110 dollar.
  • Endast cykeltur. Ca 75 dollar.

Man cyklar på den vanliga bilvägen då det inte finns någon speciell cykelbana tillgänglig på Haleakala. Du cyklar självständigt och det är fritt fram att stanna till när och var du vill för att njuta lite extra av naturen. Du lämnar helt enkelt in cykeln när du känner dig nöjd och klar för dagen.

Inte hela vägen uppifrån

Man startar inte helt och hållet på toppen av beret utan cykelturen börjar ca 900 meter längre ner. Anledningen till det är att Haleakala nationalpark inte vill låta privata företag anordna cykelturer från själva nationalparken. Det har nämligen tidigare skett olyckor då cyklister fått upp alltför hög hastighet och inte klarat av kurvorna ordentligt. Cykelturerna startar numera därför utanför ingången till själva nationalparken vilken ligger lite längre nedför berget. Du har dock fortfarande ca 37 km cykling nedför tills du kommer till butiken där du sedan lämnar in cyklarna.

Ifall du vill boka cykelturen redan nu kan du enkelt göra det på Tripadvisor.