Vandra på Haleakala

Upplev soluppgången från ca 3000 meters höjd på toppen av en gammal vulkan och vandra sedan i nationalparken längs det karga landskapet ner till botten av vulkanen, ca 800 meter lägre ner! 

Haleakala vulkankrater är en av de populäraste sevärdheterna på Maui. Här finns flera vandringsleder och spännande natur. En välskött men slingrig bilväg tar dig hela vägen upp till toppen så att du kan njuta av utsikten och landskapet även fast du inte vill vandra. 

Soluppgången på Haleakala

Är du en av alla de som kan tänka sig att gå upp klockan halv tre på morgonen för uppleva soluppgången på Haleakala? Bra, du kommer antagligen inte att bli besviken! 

Att få uppleva en soluppgång på ca 3000 meters höjd, till och med ovanför molnen, på toppen av en flera tusen år gammal vulkan, samtidigt som man har en fantastisk utsikt ner i dalen är helt enkelt magiskt! Se bara till att ta på er ordentligt med kläder för det kommer att vara riktigt kallt innan solen gått upp! 

Tänk på att det ibland kan vara ganska många fler än ni som vill njuta av soluppgången, vilket betyder att parkeringsplatser kan bli en bristvara. Se till att komma i tid, både för parkeringens skull och för att vara säker på att inte missa själva soluppgången när ni ändå stigit upp i ottan och kört långt. 

Vandringsleder

Det finns över 48 km vandringsleder kring Haleakala krater, en del korta och andra flera dagars långa vandringar för dig som vill utforska så mycket som möjligt. 

Tänk dock på att det är mycket viktigt att inte lämna spåret, utan håll er till den utmarkerade stigen. Gör du inte detta bryter du mot lagen och kan hamna i trubbel om du åker fast. Anledningen är att det finns många väldigt utsatta växter i området som du lätt kan skada genom att bara gå där. 

Tänk också på att ta med er ordentligt med kläder då vädret kan ändras hastigt. Speciellt ni som har tänkt ta er en lite längre vandringstur. 

Fantastisk även på dagen! 

Även fast du inte vill gå upp mitt i natten på din semester för att hinna med soluppgången är Haleakala väl värt ett besök även på dagen. Bli inte besviken ifall det är molnigt och dålig sikt när ni närmar er. Här ändras vädret snabbt och helt plötsligt kan det vara jättefint och klart väder. Ha lite is i magen helt enkelt och vänta in det fina vädret, även om regnet faller och det ser mörkt ut. 

Cykeltur nedför berget

Det finns flera företag som anordnar cykelutflykter till Haleakala. Då åker man bil uppför berget, njuter av nationalparken och sedan cyklar ned för de slingriga vägarna men en helt fantastisk utsikt, utan att behöva cykla uppför. Läs mer om att cykla nedför Haleakala.

Avgift för inträde

Det kostar en liten slant att besöka Haleakala nationalpark. Pengarna går bland annat till att hålla efter parken och skydda naturen i området. Inträdesavgiften ligger på 20$ per bil. 

Biljetten är giltig i 3 dagar och gäller hela Haleakala nationalpark. Det innebär att ni som har tänkt att besöka Seven Sacred pools inom tre dagar inte behöver betala inträde för det. Spara bara kvittot ni får och visa upp det när ni kommer till Seven Sacred Pools.