Vägen till Hana

Att åka vägen till Hana är en av de absolut bästa och populäraste aktiviteter på hela Maui! 

Resan är målet! 

Här kan vi verkligen prata om att resan är målet med den här upplevelsen. Att köra på denna snirkliga smala väg med hela 356 kurvor och 56 enfiliga broar i ett fantastiskt naturlandskap är helt enkelt en makalös upplevelse! Sedan att det finns ett flertal ställen att stanna till för att avnjuta vattenfall, svarta lavastränder, fina skogsvandringar och mycket mer är bara en bonus.

En perfekt hjälp på vägen! 

För att riktigt kunna njuta fullt ut av denna upplevelse rekommenderar vi att du laddar ner appen Gypsy Guide Maui. Med hjälp av GPS berättar appen precis vart du ska köra och när det är dags att stanna till för att avnjuta fin utsikt, fantastiska vattenfall, häftiga stränder och andra härliga sevärdheter! Dessutom ger den er bra fakta och spännande berättelser från Mauis historia på vägen! Sätt på appen, koppla in mobilen till bilstereon och sen är det bara att köra. Du behöver inte vara rädd att missa en viktig avfart eller ett sevärt stopp längs vägen då appen känner av vart ni befinner er och börjar prata automatiskt. Detta fungerar helt utan mobildata vilket innebär att ni absolut inte behöver betala några dyra avgifter för datatrafik utomlands!

Appen finns i två utföranden, en för hela Maui och en för endast Road to Hana. Versionen som gäller för hela ön kostar 109:- och är helt klart värd varenda krona! Läs mer och ladda ner den här!

Fortsätt förbi Hana! 

Längs vägen på din resa mot Hana kommer du bland annat få uppleva ett flertal fina vattenfall, vissa mer uppseendeväckande än andra. Det du absolut vill göra ifall du vill se det absolut högsta fallet av de alla är att fortsätta förbi Hana tills du kommer till Seven Sacred pools. Seven Sacred pools ligger i Haleakala nationalpark och genom att vandra pipiwai trail dom bland annat tar dig genom en helt fantastiskt bambuskog, kommer du till slut nå Waimoku Falls. 

Läs mer om Seven Sacred pools, pipawai trail och waimuko fall. 

Vänd och kör samma väg tillbaka! 

Trots att det går att fortsätta att köra på vägen som tar dig runt berget är det absolut rekommenderat att vända och köra tillbaka samma väg som du kom. Vägen som går på den sidan av berget är nämligen bitvis såpass dålig att du i de allra flesta fall bryter mot ditt hyrbilsavtal genom att ens köra där. Självklart finns det de som struntar i detta och ändå kör den vägen. Tänk dock på att ifall olyckan ändå skulle vara framme kan det komma att kosta dig en STOR hög pengar. 

För att göra hemresan lite roligare och mycket intressantare kommer Gypsy Guide berätta spännande berättelser från Mauis historia på tillbakavägen. 

Påbörja hemresan innan solnedgången

Det är en god idé att påbörja resan tillbaka till hotellet innan solen hunnit gå ner. Även om det givetvis går bra att köra hem i mörker kan den slingriga vägen och bristen på gatbelysning göra bilkörningen lite mer ansträngande. Dessutom går du ju miste om den fantastiska utsikten på vägen hem. Kanske ska du fundera över ifall det kan vara värt att spendera en natt i Hana istället för att köra hem samma kväll.

Övernatta i Hana

Vill du stanna mycket och ha gott om tid på dig att utforska och uppleva de fina omgivningar som vägen till Hana erbjuder, kanske du ska överväga att ta en natt på Travaasa Hana istället för att vända hemåt samma kväll. Då har ni gott om tid på er att verkligen njuta av naturen och slippa känna stress över att hinna med allt ni vill. Som vi skrev tidigare kan det vara skönt att slippa bilkörningen hem i mörkret efter en lång dag på tur. 

Egen bil eller guidad tur? 

Den enda anledningen till att ta en guidad tur till Road to Hana är enligt oss ifall du absolut inte kan eller vill köra själv. Eller om du väldigt gärna vill åka tillsammmans med ett gäng främlingar. Med en egen hyrbil kan du ju göra precis som du vill! Stanna var du vill, så länge du vill och hoppa över stopp som du inte är intresserad av helt enkelt. Själva guidningen fixas enkelt genom att ladda ner Gypsy Guide Maui som vi tidigare tipsat om, vilket ger dig ypperligt bra hjälp på vägen. Egen hyrbil är helt enkelt ett mycket bättre alternativ enligt oss! Har du dessutom redan en hyrbil för att ta dig runt på ön finns det ingen anledning att låta den stå och betala dyra pengar för att åka med en guidad tur. 

Appen känns dock nästan som ett måste, då det inte är direkt välskyltat och det kan vara lätt missa många fina stopp längs vägen. 

Är Road to Hana läskig att köra? 

Vägen är liten och trång på många ställen. Det gäller att koncentrera sig när man får möte och tänka på att hålla sig på sin kant. Med det sagt brukar det inte vara några konstigheter. Kör sakta och njut av vägen! Stanna gärna till och släpp förbi bilar som vill köra om dig för att undvika att känna dig stressad. Tänk på att lämna företräde när du närmar dig enfiliga partier. Här gäller principen att bilen som först kommer fram till den enfiliga bron skall först passera. 

5 stopp du måste göra!