Snorkla på Hawaii

Ett av de populäraste ställena att snorkla på Hawaii är vid ön Molokini. Molokini är även ett väldigt populärt ställe för dykning och snuba. Faktum är att det är ett av de bästa ställena på hela ön för att snorkla och utforska livet under ytan! Det är därför inte direkt konstigt att det är populärt! 

Ön är en gammal vulkan!

Molokini är egentligen en halvt nedsjunkt gammal vulkankrater som bildar ett perfekt halvmåneformat skydd mot vågor och de kraftiga strömmarna. Detta gör att det är ett utmärkt ställe för snorkling. Ön är ca 0,6 km i diameter. 

Kristallklart vatten! 

Upplev ett enastående kristallklart vatten som oftast erbjuder en fantastisk bra sikt hela vägen ner till 46 meter! Däremot ska ni inte förvänta er ett mycket färgrikt korallrev. 

Många olika fiskarter! 

I området runt molokini ska det finnas ca 250 olika arter, men att få se alla dessa är givetvis en helt annan sak. Självklart kommer ni att få se en massa fiskar men räkna inte med att det alltid är fullt med färgglada exotiska fiskar precis överallt. 

Simma med sköldpaddor! 

Vid en utflykt till Molokini är det väldigt vanligt att man gör ytterligare ett stopp på vägen dit, nämligen vid turtle bay. Där får man chansen att simma med havssköldpaddor vilket är en helt magiskt upplevelse och det är oftast just det som besökarna kommer ihåg mest med sin utflykt till Molokini. De flesta båtturerna tar dig till både molokini och turtle bay. 

Turtle bay är området dit sköldpaddorna kommer bland annat för att tvätta och rena sig. Här kan det ibland finnas ganska många sköldpaddor men du ska inte räkna med att du garanterat kommer se någon. Bli besviken om du bara ser en enda. Det kan vara en mäktig upplevelse ändå. 

Ta sig till Molokini

Molokini ligger ungefär 10 min med båt från hamnen i Kihei och ca 45 min med båt från Lahiana. Det finns flera bolag som anordnar båtutflykter till Molokini och det brukar ingå både den utrustning du behöver samt mat. De flesta båtturerna avgår från hamnen i Maalaea och vanligtvis lämnar man hamnen runt sjutiden på morgonen. Det är nämligen bäst att snorkla på morgonen eller förmiddagen vid Molokini. På morgonen är vattnet ibland såpass lugnt att vissa båtar som är ute tidigt erbjuder säker snorkling även på utsidan av kratern. 

De flesta båtturerna håller på i ca fem timmar där både frukost och lunch ingår. På den tiden blir det ca 1 timma snorkling på turtle bay och 1 timma snorkling på Molokini. Frukosten kan i vissa fall vara något bristfällig och mest bestå av fikabröd och frukt, varför det kan vara en god idé att äta något själva innan ni åker. 

Vissa bolag erbjuder även kortare snorkelturer utan mat. 

Vill du uppleva kristallklart vatten ska du alltså definitivt ta en tur till Molokini Island när du besöker Maui!

Boka en båttur till Molokini Crater!

Det finns som sagt ett flertal olika båtar som tar dig ut till Molokini. Här listar vi några populära alternativ som alla fått mycket goda omdömen.

  • Trilogy Excursions
  • Pacific Whale Foundation
  • Quicksilver
  • Redline Rafting
  • Kai Kanani

Erfaren snorklare? 

Har du snorklat väldigt mycket på några av världens finaste ställen kanske inte denna plats kommer hamna på högsta placering men är ändå väl värd ett besök.